Tips bij het starten van een eigen bedrijf

Als je een eigen bedrijf wilt starten, dan gaat dat niet vanzelf. Het is belangrijk dat je ideeën hebt en dat je echt gemotiveerd bent om te ondernemen. Veel mensen willen wel een eigen bedrijf starten, maar hierbij komt veel verantwoordelijkheid kijken. Ben je iemand die de verantwoordelijkheid neemt? Dan zou jij je eens moeten verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken als je een eigen bedrijf wilt starten.

Bij het starten van een eigen bedrijf zijn de volgende handelingen het eerst aan de beurt: je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), je moet je aanmelden bij de Belastingdienst, je zorgt voor een bedrijfsnaam nodig en het is verstandig om een website te laten maken zodat consumenten je ook kunnen vinden en je wilt natuurlijk ook bekend worden. Om dit laatste te bewerkstelligen kan gekozen worden voor visitekaartjes, een eigen website, social media, e.d. Maar het eerste wat van belang is, is dat je weet wat je wilt gaan doen.

 

Een paar tips op een rijtje als je je bedrijf wilt starten

  • Zorg dat je een originele bedrijfsnaam hebt, bij de Kamer van Koophandel zal gekeken worden of dat de naam nog niet in gebruik is.

 

  • Reserveer meteen een domeinnaam als je een bedrijfsnaam in gedachten hebt, als deze nog vrij is, dan kan dat een extra reden zijn om je bedrijf die naam te geven.

 

  • Heb je geld om in je bedrijf te investeren of is dat niet nodig? Als je bijv. producten wilt verkopen dan zul je eerst in moeten kopen en dan moet je hier wel budget voor hebben. Zorg dat je dit van te voren duidelijk hebt.

 

  • Als je een bedrijfsnaam hebt en je idee is helder dan kun je een ondernemersplan opstellen.

 

  • Een goed ondernemersplan moet ook financieel goed in elkaar zitten. Als je geld wilt lenen dan zal de bank ook om je ondernemersplan vragen en als dat er goed uitziet en je hebt overal goed over nagedacht dan is de kans groter dat je een lening krijgt dan wanneer je geen plan hebt gemaakt.

 

  • Ga je alleen een bedrijf opzetten of met iemand samen? Denk er goed over na want als je alleen een bedrijf op gaat zetten dan ben je alleen de baas. Maar wanneer je samen een bedrijf op gaat zetten dan moet er veel samen geregeld worden. Dit moet je ook op papier vast laten leggen zodat duidelijk is wie wat heeft geïnvesteerd in het bedrijf.

 

  • Zorg dat er vraag is naar je diensten of producten, dan heeft je onderneming een grotere kans van slagen. Daarom is het ook goed om concurrenten in te gaten te houden, je kunt kijken hoe zij het product aanbieden en voor welke prijs. Je gaat het dan natuurlijk net wat anders en goedkoper of beter doen zodat jij klanten naar je toe kunt trekken.