Fiscale faciliteiten voor ondernemers

Uitzonderingen op de voorwaarden
Starters (nog geen vijf jaar ondernemer) hoeven niet te voldoen aan de eis dat je minstens de helft van je werktijd binnen het eigen bedrijf hebt gewerkt. ndernemers mogen de 16 weken van het zwangerschaps- en bevallingsverlof daarnaast rekenen als normaal gewerkte uren bij het calculeren van de gewerkte uren in een jaar.

Starters met een arbeidsongeschiktheiduitkering mogen ten slotte rekenen op een aftrek tot ? 12.000,- als ze minstens 800 uur in hun zaak werken en niet aan een totaal aantal uren van 1.225 komen.

Uren berekenen
Je omzet of winst kan ongeveer aangeven of je de 1.225 uren hebt behaald. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om een urenregistratie te hebben bijgehouden. Doe dit accuraat, en laat het overeenkomen met de rest van je administratie, zoals je kilometeradministratie. Mocht je halverwege het jaar tot de conclusie komen dat je de 1.225 uren waarschijnlijk niet gaat halen, dan kan je altijd nog enkele werkzaamheden zelf uit gaan voeren in plaats van deze uit te besteden. Zo kan je toch nog aan het vereiste aantal uren komen, om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek (max. ? 9.427,-) of de fiscale oudedagsreserve (max. ? 11.811,-). Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaakwerk of reclamewerkzaamheden.