Een checker voor al je e-mails

Wellicht werk je net zoals velen met meerdere e-mailadressen, bv. een adres van je internetprovider als hoofdadres, enkele Hotmail-adressen voor nieuwsbrieven, een Gmail-adres voor je sociale netwerken, enz. Het vergt wel moeite om al die adressen regelmatig te checken. Een e-mailchecker verlost je van dit tijdrovende werkje: via een popup of geluidje krijg je automatisch een melding van nieuwe berichten. De berichten blijven netjes in hun oorspronkelijke account staan, maar een checker geeft je meestal wel de mogelijkheid om ze al even te bekijken.

EmailTray
EmailTray (https://www.emailtray.com) is een moderne, gratis checker. Na de installatie zoekt EmailTray zelf naar je e-mailadressen. Dat gebeurt op basis van je e-mailaccounts in Outlook en/of de webmaildiensten die je met je browser bezocht heeft. Je kunt altijd zelf ontbrekende adressen toevoegen of gevonden adressen uitschakelen (zodat ze niet meegecheckt worden). EmailTray kan zowel pop-, imap- als courante webmailadressen controleren. Je kunt per account instellen hoe vaak deze gecheckt moet worden.

Bijzonder is dat EmailTray jouw mail probeert te sorteren volgens prioriteit. Door ontvangen e-mails te analyseren, probeert EmailTray om te achterhalen welke afzenders en berichten voor jou belangrijk zijn. Nieuwsbrieven of berichten van sociale netwerken komen sowieso in een lagere categorie terecht. EmailTray neust ook om twee redenen in de spamfolders van je e-mailaccounts. Ten eerste leert EmailTray zo spamberichten te herkennen tijdens het checken (zodat deze niet gemeld worden) en ten tweede kijkt EmailTray na of er geen berichten van belangrijke afzenders per ongeluk bij de spam beland zijn. Meldingen kunnen per prioriteitscategorie anders ingesteld worden (bv. alleen de hoogste categorie laten melden). Bij onze tests bleek dat EmailTray eerst wat foute beslissingen maakt. Door het systeem wat bij te sturen, wordt de toekenning van prioriteiten beter, maar niet 100% accuraat.

Via EmailTray kun je nieuwe berichten meteen nalezen, verwijderen of zelfs beantwoorden. Weet wel dat EmailTray jouw e-mailpakket niet vervangt: de functies zijn alleen bedoeld om snel een e-mail in te kijken of een kort antwoordje te sturen.

POP Peeper
De gratis checker POP Peeper (https://www.poppeeper.com) is een oude bekende, maar blijft wel prima up-to-date. Hij kan pop-, imap- en een heleboel webmailadressen checken. Ook deze checker probeert jouw accountinstellingen op te halen uit je e-mailpakket.

POP Peeper biedt zeer veel opties voor het melden van e-mails: via geluidjes, een popupje dat je kunt aanpassen, een speciale screensaver of zelfs via een knipperende led op je toetsenbord. Gemelde berichten kunt je via POP Peeper bekijken (ook bijlagen), verwijderen of beantwoorden. Wat we missen in POP Peeper zijn filters waarmee je bv. zou kunnen instellen van welke berichten je wel of geen melding wilt krijgen.

Voor $ 10 is er een premium add-on pack. Daarin zit er onder meer een Voice Notifier, een tooltje dat de afzender en het onderwerp van binnenlopende berichten voorleest.