De btw regels voor grensoverschrijdende diensten zijn veranderd per 1 januari 2010.

Verlegging
Nieuw is dat bij het verrichten van diensten de btw ?verlegd? wordt naar de klant. De klant moet zelf de btw voldoen via zijn eigen btw-aangifte en kan die btw meteen in zijn eigen btw-aangifte in aftrek brengen. Het is dus een nul-operatie. Uiteraard geldt dit alleen als er btw moet worden berekend over de dienst ?n als de klant een btw-ondernemer is.

Vuistregels
Het verleggen van btw moet op de factuur worden vermeld. Als je van een buitenlandse ondernemer een factuur ontvangt met buitenlandse btw, controleer die factuur dan goed. Is er sprake van een uitzondering op de hoofdregel (btw verleggen naar klant)? Een factuur met buitenlandse btw is doorgaans alleen mogelijk als je daar ter plaatse geweest bent, bijvoorbeeld op een beurs of in een restaurant met een leverancier. Ben je er niet geweest, dan klopt er dus waarschijnlijk iets niet.

Aannemers en onroerende zaken
Het nagaan  van facturen van aannemers is makkelijk, want voor werken aan een gebouw geldt steeds de btw van het land waarin het gebouw staat. Schakel je dus een Nederlandse aannemer in voor bijvoorbeeld een stal of loods die je over de grens in Duitsland of Belgi? hebt, dan kan er geen Nederlandse btw op die factuur worden vermeld.

Praktisch
In de praktijk hebben veel ondernemers maar met een beperkt aantal situaties te maken. Over het algemeen krijg je dezelfde soort facturen. Maak bij twijfel per soort factuur een kopie die je aan je adviseur voorlegt. Deze kan dan kijken of het met inachtneming van de veranderingen per 1 januari 2010 klopt. Je kunt beter eenmaal een vraag stellen dan structureel de fout in te gaan.